pondělí 27. října 2014

Přepis pořadu ČT (Nebezpečná schizofrenie)

Kolem schizofrenie panuje stále mnoho mýtů. Je tedy dobře, že Česká televize se pokusila rozkrýt alespoň část z nic, a pozvala si do studia mimo jiné psychiatra Martina Jarolímka, psychiatra, vedoucíhho  České asociace pro psychické zdraví. 
Link na pořad je zde: odkaz na vysílání
 Přepis udělala Hana Fučíková, šperkařka a komunitní organizátorka, když zrovna s jazykem na vestě nepřepisuje, tak dělá na tomhle: lacrimosa
A teď už vlastní přepis:
Schizofrenie – přepis dokumentu Nebezpečná schizofrenie na Studio 6
Jolka Krásná : Moderátkorka
Martin Jarolímek (MJ) – psychiatr
Jolka Krásná: Podle genetiků za ni může protein Nugo A. Blokuje růst nervových vláken, dochází k poruchám funkce mozku a způsobuje to schizofrenii. Česká média už tři dny plní zprávy o žďárském útoku na tamní střední škole - šestadvacetiletá žena se schizofrenií tam napadla čtyři studenty. Jeden z nich útok nepřežil. A teď je naším hostem Martin Jerolímek - psychiatr a prezident české asociace pro psychické zdraví. Dobrý den!
Matrin Jarolímek: Dobrý den.
JK: Jsou na místě nějaké silné obavy z pacientů trpících schizofrenií?
MJ: Nejsou na místě. Mnohé výzkumné studie potvrzují, že pacienti se schizofrenní poruchou se dopouštějí daleko méně kriminálních činů v porovnání s námi - normální populací. A když se jí dopouštějí - nějaké agrese - tak většinou autoagrese což znamená že bohužel páchají sebevraždu - jeden z deseti, což není málo… takže obavy nejsou na místě.
JK: Jak vy si vysvětlujete ten Žďárský případ?
MJ: Já si ho nevysvětluji, protože o něm nic nevím vlastně - jo nemám dostatek informací.
JK:¨Říkáte, že pacienti spíše atakují sami sebe? Tak tento výjimečný případ, kdy tedy paní napadla už podruhé někoho jiného?
MJ:Ano.
JK:Nemáte žádné v nějaké souvislosti vysvětlení pro takový způsob chování? Myslím v řádech té nemoci, jaksi, v jakém je to stádiu, jaké jsou různé druhy a tak dále?
MJ:Vysvětlení nemám, jsou různé typy.. vůbec samotné slovo schizofrenie je strašně široké a mělo by vymizet vůbec z mezinárodní klasifikace nemocí - protože je tak široké, že nikdo neví, co to znamená - každý .. téměř každý politik o sobě někdy prohlásí, že je schizofrenik, že je ve schizofrenní situaci a tak podobně. ..Mělo by zmizet.
JK: to znamená tak… by mělo být nové značení této nemoci, byste zvolil?
MJ: A.. Ano. Nové rozlišení, podle jiných kritérií, než jak to je dosud.
JK: Když ale prozatím ještě v tomto rozhovoru to schizofrenií budu nazývat, tak je to nemoc opravdu geneticky podmíněná? Nebo formuje vlivem prostředí?
MJ: Ne. Ne, ne ne. Jelikož se neví; různí badatelé zkoumali po desítky let proč schizofrenie - takzvaná schizofrenie vzniká a na nakonec se našlo takové kompromisní řešení je definice, že schizofrenie je multifaktoriální onemocnění a na jejím vzniku se podílejí jak biologické tak psychosociální faktory.
JK: Jak náročná je léčba a vůbec práce s lidmi, kteří trpí schizofrenií?
MJ: Ano, je to náročné.
JK: Je. Hm.. Popište ten proces.
MJ: Jak u koho. Je nutný k těm lidem přistupovat jako k lidem, a ke každému individuálně, záleží na tom, jak rychle se to onemocnění rozpozná, jak se projevuje a tak dál, takže není jednoznačný mustr. Prostě… tady máme diagnózu, nasadíme léky a vyčkáváme… ne. (Takto to nefunguje, přidáno mnou) 
JK: Ale dá se říct, že jsou tady specifické první příznaky, které ten dotyčný člověk na sobě pozoruje a jsou tedy hodně podobné, hodně totožné?
MJ: Nedá.
JK: Jsou?
MJ: nedá. Problém je v tom - totiž, že schizofrenní porucha vzniká nejčastěji v období puberty nebo postpubertálním období tzn. mezi 12 až 19 roky, takže většinou to okolí nerozpozná a nebo to bere jako… já nevím - projev pozdní puberty a...
JK: Souvisí to s hormonálním vývojem a je to na to vázáno? Těžko říct.
MJ: Všechno souvisí s hormonálním vývojem.
JK: V české republice je jednapadesát tisíc lidí trpících schizofrenií a až 50% z těch, kteří se léčí ambulantně, údajně dříve či později přestane brát léky. Jaký je tam důvod?
MJ: Možná víc…
JK: možná i víc… hmm… A ten důvod?
MJ: No… kdybyste si nebyla vědoma, že máte nějakou schizofrenní poruchu… to by vám akorát řekli psychiatři někdy už třetí den po hospitalizaci a přinutili vás, abyste užívala nějaké léky, které vyvolávají mnohdy nějaké vedlejší nežádoucí příznaky - třes rukou, napětí v těle atd. Tak kdo by ty léky bral?
JK: Umí pacient nebo člověk, který trpí schizofrenií, sám posoudit aktuální stav? Tedy jako vysadím léky, nevysadím léky?
MJ: Mnohdy ne. Většinou okolí.
JK: Existují nějaké mýty – nejzásadnější - kolem této nemoci, které byste měl chuť teď vyvrátit?
MJ: Hm… Schizofrenie bohužel (jako ten termín) je zatížen - ten termín je mnoha stigmaty - silnými stigmaty jako ta černou nálepkou - schizofrenik je člověk který mnohdy může reagovat neadekvátně, mnohdy agresivně, není schopen práce a tak dále… takže těch mýtů je spoustu
JK: Moc vám děkuji za vysvětlení a hezký den.

Martin Jarolímek má blog zde:
http://blog.aktualne.cz/blogy/martin-jarolimek.php
Pokud by vás zajímala další práce Martina Jarolímka, mrkněte sem:

Denní psychoterapeutické sanatorium respektující klienta

A nyní si poslechnětě trochu hudby jakože za odměnu nebo tak. Jo upozorňuju, že je to poněkud úzkost spouštějící muzika. (Trance, Tech trance, trocha techna). A sem hodná, nedala jsem to na autoplay, takže vás to nebude otravovat tím, že by se to spustilo samo.

trance od Shealy

Žádné komentáře:

Okomentovat