úterý 8. července 2014

Neoprávněné odebrání průkazu ZTP/P Michalu Šimůnkovi, přepis reportáže. Nova nemá titulky.

Přepis části televizních novin ze 7.7.2014 z Novy http://novaplus.nova.cz/porad/televizni-noviny/video/1681-televizni-noviny-7-7-2014 , video začíná cca ve 35:30

Tento přepis klidně šiřte, upozorňuju, je to poněkud nepřesný, asi jako titulky pro neslyšící a je to řádně okomentovaný mnou, protože sou tam momenty ze kterých se nějak necejtím.
Jedná se o to, že našemu známému byla neoprávněně odebrána průkazka ZTP/P, a on se nevzdal a rozhodl se bojovat. (A to prosím doslova, ne jak se píše v médiích o každým postiženým, co je ženatej/vaří/pracuje, že se nevzdal)
Právník  Michal Šimůnek říká, že posudek obsahoval pouze zkrácení dolní končetiny o 5 cm , nikoliv jeho diagnozu, což je nervosvalové onemocnění Charcot - Marie - Tooth, závažné onemocnění, při kterém odumírají periferní nervy a na základě této buněčné smrti dochází k ochabováni svalů. Navíc to zkrácení nohy o 5 cm není pravda. 
Dál pokračuje  Michal Šimůnek:" Jsem závislý na péči nejbližších. manželky a přátel 24 hodin denně".
Reportér: Pan Šimůnek dostal průkaz ZTP/P už v roce 2001, když ještě mohl chodit. Teď už je ODKÁZÁN (Zvýrazněno mnou, Nova pořád používá obraz ubohého postiženého) pouze na invalidní vozík, a přesto mu úřad práce průkaz zrušil.
"Já jsem to považoval za vtip" říká M.Š.
manželka M.Š.: "Oni nevidí co to všechno obnáší"
Reportér: K posudkové lékařce se pan M.Š. dostavovat nemusel. Rozhodli od stolu... my jsme se chtěli lékařky zeptat, ale sama je v pracovní neschopnosti.
Případ ale má dobrý konec, jakmile jsme se o kauzu začli zajímat, tak správa soc zabezpečení svůj názor změnila a vydala ZTP/P (není pravda, M.Š. si to vyřešil před novou) Důvod je že stát šetří, přitom ministryně Marksová slibovala, že se bude za postižené bít.
Ministryně: Za Drábka se šetřilo na těch nejslabších, na postižených a my to teď měníme. (podle mě šlo o lidi s nejmenším podílem na moci, u kterých se očekávalo, že nemají dovednosti jak se prosadit a že tím pádem nebudou se pouštět do opravných procesů)
Reportér: Pokdu se dostanete do podobné situace nenechte si to pro sebe a bojujte. Filip Puntar, Televize nova, Hradec Králové.

Osobně mám dobré zkušenosti s Ligou vozíčkářů, pomáhají s opravným řízením i mě.  www.ligavozic.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat