čtvrtek 12. března 2015

Zemřel Terry Pratchett, autor bestsellerů Úžasná Zeměplocha.

Terry byl v roce 2007 diagnostikován s PCA, progresivní kortikální atrofií, formou Alzheimmerovy choroby. Začal proto s kampaní na zvyšování povědomí ohledně Alzheimmerovy choroby, a pomáhal rodinám zasaženým touto nemocí. V roce 2012 přišel o schopnost psát a začal psát svoje bestsellery se softwarem na rozpoznávání hlasu. Zveřejnil svoji fotografii, kde drží nápís, že s Alzheimmerovou chorobou je možné mít dobrý život a  být autorem bestsellerů, stejně jako on, což jednak může být ukázka jeho smyslu pro humor, ale také upozornění na stereotypy, případně to, jak se odvíjí kvalita života s postižením od společnosti ve které člověk žije. (Sama nevím, jak to Terry myslel)
 Dnes se na jeho twitter účtu objevil záznam: "JE ČAS, ABYCHOM SPOLU ODEŠLI, PANE TERRY" psané kapitálkami. Takto píše jedna postava z Pratchettových románů, Smrť, průvodce duší. Na rozdíl od Českých pohádek Smrť je postava veskrze pozitivní, kromě doprovázení duší zabrání několikrát zkáze světa, a má rád kočky, stejně jako sám autor.

zdroj v češtine
zdroj v angličtině
Aktualizace: Předseda Alzheimerovské společnosti Jeremy Hughes řekl, že Terry naždy změnil to, jak vnímáme Alzeimerovu nemoc. Díky moc Terry.

Žádné komentáře:

Okomentovat