neděle 12. dubna 2015

Krátký zprávy ze světa kriplpípl.

Jak nakupovat s vozejkem:
Existuje několik možností. Základní je shazovat věci co chcete, berlou, případně nakupování věcí co nechcete, ale co jsou ve vzdáleností dostupné z vozejku. Existují rafinované vozejky, které vás nadzvednou. (Kromě usnadnění nákupu je ocení i chodící vozíčkář, co má ehm problém vstát ze židle :) Nejvíc se mi líbí tenhle systém:  Prosím, buďte tak hodný a podejte mi pleťovou vodu od Loreál. Ta voda je v regál před tebou, pátá polička z vrchu, uprostřed, vedle tyrkysové konzervy, to co hledáš je růžová láhev, ta ne, je větší. Počítáme s tím, že nevíte kde přesně pro tu věc sáhnete, a celý proces je nenáročný na mentální kapacitu.

Brněnské nádraží je past na nevidomé a lidi se zbytky zraku.
Nedávno měl jeden můj kamarád na nádraží měl schůzku a přitom byl  byl koupit lístek na cestu expresem do Prahy. Udělal to tak, aby nemusel přecházet dlouhý hlavní přechod. Přijel šalinou, která staví nejblíž staniční budově, přešel jen jeden pruh silnice a vešel do haly bočním vchodem, který vede do příjezdové haly z hlavního nástupiště.  Jeho vodící pes ho umí dovést až k  těm pokladnám, nebo na lavičku. Přechod přes šaliny je mazec, je zapotřebí si dávat velký pozor. Podchodem na šalinu  se dá jít jedině ve dne a při návratu z vlaku. Z nástupišť mimo hlavní budovu je jednodušší tím podchodem rovnou pokračovat až k šalině místo vylízání nahoru a přecházení.

Víte o psychoterapeutech kteří mají povědomí o postižení? Dejte mi vědět, budu ráda, a dám o nich vědět dalším lidem. 
Myslím tím lidi, které nemusíme složitě učit, že pokud např je moje téma boj s pojištovnou, tak neřeším aktuálně něco jiného, není to znak toho, že nejsem vyrovnaná s postižením. Znamená to, že administrativní proces získání zdravotní pomůcky je vyčerpávající. Pokud řeším nějakou zasutou šikanu, tak to potřebuju řešit právě teď. Nepotřebuju aby si daný odborník ujíždel v inspiračním pornu, nebo naopak začal řešit, že bez postižených lidí by na tom společnost byla líp. (Z lidí co nemají téma handicapu zpracované, padají podobné perly) Tj. známe někdo psychologa nebo psychiatra, který je schopen kvalitně vést psychoterapii a neutéct z "našich" témat? napiště mi na mail dj.sheala(at)gmail.com nebo zde do komentářů

Za spolupráci děkuju Hana Fučíková a Václav Toul (a jeho stránka kde řeší právní témata)