pátek 7. března 2014

INFORMACNI VALKA




Bohuzel Rusko de facto vyhralo (informacni) valku o Krym a nikdo na svete s tim, zda se, nemuze nic udelat. Nejsmutnejsi na tom je ten fakt, ze za to Ukrajina muze sama.

Rika se, ze kazda mince ma dve strany. Jsem mile prekvapeny, ze se tentokrat (snad) obejde bez velkeho mnozstvi zbytecnych ztrat na zivotech. To je ta lepsi strana veci. Novodobe valceni (nejen) na vychode se totiz odehrava prostrednictvim vymyvani mozku. Tentokrat se nebudeme zabyvat otazkou proc, ale jak. Pokud Vas zajima, cim je vyzbrojene novodobe Rusko, ctete dale. Sranda to fakt neni.

Pokud z toho chceme vzit ponauceni, je treba se na to divat jako na hru v sachy. Nestaci se zamerit na poslednich par tahu, proto na chvili koukneme do historie.

Je tezke odhadnout, kdy presne vznikl zalusk na Krym. Za pomyslnou startovni caru povazujme rozpad Sovetskeho svazu, nebot prave v ten okamzik Rusko ztratilo kontrolu nad Ukrajinou a predevsim nad Krymem. Analyza udalosti proto zacina tim, kdy Rusko zacalo podnikat veskere mozne kroky, aby udrzelo vojenskou zakladnu v Sevastopolu.
Uplny seznam duvodu, proc stoji Rusko o Krym, je na samostatne tema castecne vysvetelne zde: http://goo.gl/QhLAal

1) Vse zacalo ze setrvacnosti. Z dob Sovetskeho svazu zustaly styky mezi rybari, vojaky, obchodniky na trznicich, ale i mezi obycejnymi mistnimi… Lide spolupracovali v tovarnach, pri importu a exportu mezi Krymem a Krasnodarem, zivot pokracoval dal a spojoval dva narody.

Soubezne probihalo postupne zalidneni Krymu ruskymi obcany. V prvni rade vojaky, lekari, jejich rodinnymi prislusniky, obsluznym personalem, atd. Vse samozrejme postupne, ale pokud stlacite delsi casovy usek, tak zjistite, ze to byl prutok spise jednim smerem. Ve vychodni casti Krymu, kde Rusko od Ukrajiny deli pouhe 4,5 km morske hladiny, cely den jezdi nekolik velkych trajektu, coz nebrani volnemu presunu komukoliv do a z Ruska.

2) Velka cast lidi na Krymu zustala vernou ryskym, statem rizenym, televiznim kanalum. Jednak ciste ze zvyku a pozdeji proto, ze ukrajinske kanaly zacaly mluvit divnym a nesrozumitelnym jazykem, kterej na Krymu nikdy pred tim nebyl. A jakej to melo dopad?

Zkuste si na chvili predstavit, ze zijete v SSSR. Nejde to, ze? Ja vim, ale vytvorme si modelovy priklad. Zijete ve state, ktery desitky let propagandisticky vymyva mozek vsem obcanum Svetskeho svazu, podobne, jako dnes v KLDR. A ted najednou chytrej pan zrusi SSSR. Myslite si, ze ze dne na den media prejdou na novej rezim a zacnou v plne mire fungovat tak, jak funguji dnes v Evrope? Samozrejme, ze ne. Jednak ze setrvacnosti a pak taky proto, ze to jinak neumeji. Generacema vychovavane zurnalisty, komentatory, rezisery, vsichni jeli v zajetych kolejich. No a nakonec prilis aktivni zurnaliste mohli snadno prijit o praci nebo i o zivot. Jeden priklad za vsechny, Vladislav Listjev. Toto jmeno nenecha chladnym snad zadneho rusky mluviciho jedince, ktery zanik Sovetskeho svazu zazil. Po zruseni zelezne opony to byl nejodvaznejsi zurnalista, ktery za prilisne odhalovani pravdy o vladnich cinitelich zaplatil nejvyssi moznou cenu.

3) Cenzura je vsude. Do jiste miry je to potreba. Asi tezko Vam nekdo dovoli otisknout clanek propagujici nasili ci detske porno i v te nejdemokratictejsi zemi. To je zdrava cenzura. Na vychode vsak prevlada cenzura jina, vladni. Vlada ma jiste cile a neni v jeji zajmu, aby ji v tom kdokoliv prekazel. Proc asi v Rusku plati zakon o internetove cenzure, dovolujici jedinemu uradu behem par hodin, tedy bez zbytecne zdlouhaveho vysetrovani, zavirat jakekoliv internetove sluzby? Argumentem pro ovecky-volice se stalo internetove piratstvi predevsim autorskych del. Vtipne je, ze ke dnesnimu dni zrovna Rusko je zdrojem nejvetsiho poctu piratskych filmu ci hudby a patricny urad do toho prakticky nezasahuje. Ve skutecnosti je to totiz nastroj, ktery umoznuje vlade kontrolovat obsah internetu. Nejednou se stalo, ze na hodinu uzavreli ten ci jiny projekt, ktery s sirenim autorskych del nemel nic spolecneho. Naopak s odhalovanim vladnich planu ci cinu celkem dost. Kdyby nahodou muj clanek zitra zmizel nebo i cela moje identita ze socialnich siti, vezte, ze to neni kvuli tomu, ze jsem si to rozmyslel… A to pisu zdanlive mimo dosah ruske justice.

Zrovna dneska rano jsem ze zvedavosti zapnul ruske zpravodajstvi, ktere mam moznost sledovat na televizi pres internet. Na dennim poradku jsou zpravy o deni na Ukrajine. Veskre vystupy jsou az prilis osekane ve prospech kroku Putina. Jen stezi narazite alespon na nejaka opozicni tvrzeni. Aby strasidelny pocit z deni na Ukrajine umocnili, porad vysilaji nejdesivejsi archivni zabery z Kieva. To proto, aby lid nabyl dojmu, ze se tam porad strili a bojuje. Nikdo se nezminil o tom, ze vcera v Kieve poklidne Majdanem pochodoval John Kerry (ministr zahranici Spojenych statu) a nikdo se ho ani nesnazil okrast… To naopak po priletu na Krym predstavitele OSN Roberta Serryho nejdrive vykradli jeste na letisti, aby musel zpatky do Kieva pro doklady, a vcera ho po opetovnem navratu na Krym rovnou unesli vojaci bez rozpoznavacich znacek. Evidentne nekdo, kdo ridi vojenske jednotky, nema zajem o to, aby se na Krymu cmuchalo. Od ceho jsou tam vlastne rusti vojaci?

4) Jen za posledni dny ruska statni media vydala tolik ucelnych prohlaseni, ze zasnu, jak je stihaji vymejslet. Jenze to se deje kontinualne pres 20 let! Vyuzivaji toho, ze lide spis koukaji na ruske kanaly, ale i ctou rusky tisk. Zde je strucny vycet nekolika naprosto nepravdivych tvrzeni jen za poslednich par dnu:
• Ukrajina chce zrusit psani azbukou - blbost;
• Banderovci uchopili vlast v Kieve - blbost, tady je dobre zminit, ze prumerny obcan zijici na Krymu ani netusi kdo je Bandera;
• stale pravoplatny prezident Ukrajiny rusko pozadal o ochranu za pouziti vojaku - blbost, prezident je odstaven ze sve funkce hlasovanim ve snemovne. Byl dokonce vyhozn ze sve vlastni politicke strany. Nechal svuj vlastni narod napospas osudu. Za sveho panovnictvi vsechny obcany brutalne okradl a temer vyprazdnil statni pokladnu. A rusti vojaci tam byli s dost velkym predstihem, ackoliv Putin to pred zahranicnimi medii popiral;
• Nasili v Kieve pretrvava a brzy se prenese na Krym - blbost, po svrzeni prezidenta je na Majdanu naprosty klid. To by jinak John Kerry neriskoval zivotem a nelezl pod kulky. Naopak, na uzemi Krymu, od prichodu ruskych vojaku, je primo ruskymi vojaky nasilne odstranena ukrajinska vlada, vojaci neustale provokuji ukrajinskou armadu k zahajeni vojenskeho konfliktu, obkliceji a nezakonne prebiraji vojenske casti i jejich zbrane, odstrihli telefonni spojeni s Ukrajinou, odstrihli ukrajinske televizni vysilani a nahradili ruskym, atd, a pri tom neumeji dohlednout ani na bezpecnost predstavitele OSN;
• Po Kievu se vsude pohybuji neonacisti s paskama, na kterych je vyobrazeni pripominajici svatiku - to zaznelo z ust samotneho Putina;
• Lide zodpovedne za terakty v Kieve byli specialne vycvicene v polskych a litevskych taborech - Putin uz lidi stve i proti temto statum;
• Do Krymu miri bojovnici s nacionalistickych organizaci, ktere to tady cele rozvrati - tim nejspis minil dalsi autobusy ruskych okupantu, jinak tomu nerozumim;
Tyto a radu dalsich zvastu jim lidi zerou desitky let i s navijakem. Po takovem vymyvani mozku je jasne, ze referendum pod dohledem ruskych vojaku je jen formalita.

Zapomente na predvolebni kampane, zapomente na pravo volicu znat pravdu. Volice museji vedet jen to, co je potreba, aby vedeli. Kdyz jde o vladni zajmy, vse ostatni jde stranou.

5) Troskou do mlyna prispela i samotna Ukrajina. Jazyk zustava problemem do dnesnich dnu a jeste dlouho bude. Zatimco zapadni Ukrajina rustinu malo pouzivala i za dob SSSR (nekteri ji ani neznaji), jeji vychodni cast a zejmena Krym naopak nezna ukrajinstinu. Mnozi se me ptaji, jak se vlastne lisi ukrajinstina od rustiny? Na muj pohled je to jako rozdil mezi cestinou a polstinou. Cech porozumi polakovi, pokud ten bude mluvit pomalu, soustavne a o velmi obecnych vecech. Nic vic. Clovek, ktery dlouho zil na Krymu, rozumi ukrajinstine zhruba stejne.

Nahoda tomu prala, ze v obdobi zakladky jsem bydlel zrovna na Krymu ve meste Kerc. Snad do 7. tridy jsme nemeli ukrajinstinu vubec. Cili anglictinu jsem znal lepe, nez ukrajinstinu. Pak jsme se prestehovali do stredni casti Ukrajiny, a tam jsme na skole meli ukrajinstinu jako "cizi jazyk", tedy jen par hodin do tydne, jako anglictinu. O par let pozdeji zacal vetsi tlak. Na skolach rozdelili tridy na ukrajinske a ruske. Spousta ucitelu proto musela odjet do Ruska nebo zacit delat neco jineho, protoze bez delsi pripravy jen malo kdo mohl prednaset ukrajinsky. Kdo do jake tridy pujde bylo na detech, resp. rodicich. To bylo vazne zly, protoze deti z pohodlnosti nechteli jen tak jit do vzdelani v uplne jinem jazyce. Taky to fest trhalo kamaradske vztahy mezi zaky. Ja osobne az do konce stredni skoly zustal v tride ruske, a ze nas nebylo malo…

6) Obyvatele Krymu jsou vesmes velmi obycejni lidi zijici v malinkatych mesteckach a vesnickach. Zivi se zemedelstvim, pracuji ve zbylych tovarnach, prodavaji na ulici zbozi a obleceni, pripadne pracuji v mori a trochu se vydelava i na turistech. V zasade vedou velmi prosty zivot. Nekteri dokonce stale maji za to, ze Nemecko je zemi fasistu a fasisti jsou vsude na zapade. Ono jim nikdo nevysvetlil, ze to davno neplati, ba naopak, z vychodu porad blaboli zvy. Vyvojove jsou lidi nekde v 60.-90. letech. Obyvatelstvo je navic prevazne starsiho veku. No a Rusko je v jejich ocich a pameti zemi osvoboditelu a svetlych komunistickych zitrku. Ano, jsou tam i podnikatele a realitu vnimajici lidi, ale tech je minimum, protoze schopnejsi se davno prestehovali do vnitrozemi Ukrajiny ci vic na zapad. Budiz mi odpusteno za tak nechutne prirovnani, ale majoritu tvori poslusne ovecky, ktere jsou zvykli spokojit se s minimem, nechteji nic resit, chteji svuj poklidny vesnicky zivot a jsou snadno manipulovatelne.

Naopak Ukrajina do Krymu vubec neinvestuje. Kdyz vemu v potaz, kdo porad sedel u kormidla se ani nedivim, protoze vlada smeruje finance spis do vlastnich kapes. Po rozpadu SSSR Krym jen chatra. Podnikatele nemaji duvod odvadet dane, protoze vedi, ze se penize nikdy na Krym nevrati. Takze vydelky jdou opet jen do vlastnich kapes a pokud nekdo neco udrzuje, tak vetsinou za svoje a z trzeb.

7) Do ted jsme se zabyvali jen nizsi vrstvou obyvatel. Je na case kouknout i na politickou scenu. Pokud bych mohl popsat do detajlu nektere vladni operace, tak bych jeste teto noci mohl doma vitat vladni agenty z vychodu. Zustanme proto u toho, co je verejne znamo.

Vladni cinitele maji sve odpurce vsude. Nicmene na vychode je jich vic, nez priznivcu bez ohledu na to, levicak panuje ci pravicak. Proc? Ekonomicka a politicka situace ve vsech zemich byvaleho SSSR je velmi spatna. Prumerny obcan EU si to ani nedovede predstavit. Vetsina obyvatel zije hluboko pod urovni evropskeho minima. Naopak vetsina vladnich zastupcu si zije az prilis luxusne. Stredni vrstva temer neexistuje. To lidi vidi i tusi, proto dlouhodobe nejsou spokojeni. Logicky shledavaji problem ve vedeni zeme a vse spatne (zcela opravnene) hazeji na vladni struktury.

A jak to vidi prumerny clovek zijici na Krymu? Tam nekde v Kieve maji sebranku papalasu, kteri si preplnuji kapsy penezi. Na Krym nic nezbyva. Krym chatra. To za dob panovani Sovetu, kdy vischni byli soucasti velikeho Ruska, bylo vse v poradku. Jakou sakra mohou mit duveru ci prizen k vedeni v Kieve, kdyz na ne, s prominutim, serou? Obcane zijici vzpominkama veri, ze tam na vychode je to komunisticke krasne Rusko, ktere je privede ke svetlym zitrkum. To proto lidi radsi daji svuj hlas "nasincum", nez tem, kteri mohou za vsechno. Je to volba a forma protestu zaroven. Autonomni status Krymu to jeste umocnuje. Blby je, ze lidi vubec netusi, co je ceka po spojeni s Ruskem. Zadne lazo-plazo to nebude! S oveckama se nepocita! Dokud budou schopni makat, budou potreba, a pak nazdar.

8) Shozeny posledni prezident Ukrajiny nikdy netajil pratelsky vztah s ruskou vladou. Jeho aktivity zakonite musel nekdo sponzorovat a podporovat. Z jeho politicke kariery je az prilis patrne, ze o Evropu zajem nema a zemi smeroval na vychod. Ukrajinsky narod ma to stesti, ze se prezident nedopracoval do roli Lukasenka v Belorusku nebo nedej boze do roli Putina v Rusku. Verte mi, ze by pak zadny Majdan nikdy nevznikl. Veskre protesty v Rusku ci Belorusku konci drive, nez zacinaji. Vladni organizace maji natolik prorostle koreny, ze se lidi proste boji jit protestovat. A pokud se nejakej nadsenec pro vyjadreni neshodneho nazoru s vladou pokusi dostat na verejnost, okamzite konci v cele.

Ted nekdo zacne tvrdit, ze prezident byl demokraticky zvolen, tak proc lidi nadavaji, kdyz si ho sami vybrali. Vezte, ze demokraticke volby na vychode neexistuji.

Pokud nekdo prohlasi, ze kdekoliv na sever ci vychod od Ukrajiny existuji alespon zaklady demokracije, evidentne nevi o cem mluvi a necht radsi mlci. Pojem demokracije je med namazany kolem huby. Plati to pouze pro velmi majetne lidi, ale ti jsou zase vazani mlcet necim jinym. V techto zemich, kde nic neznamenaji zakony, kde lidsky zivot ma svoji cenu a da se ho koupit stejne snadno, jako kilo brambor, kde lidi jsou jen nastroje k docileni vladnich cilu, da se tezko mluvit o demokracii. Pokud se nekomu zda, ze prehanim, je v omylu. Pokud nekdo prohlasi, ze v Rusku byl a vse se mu zdalo v pohode, vezte, ze tento clovek zna vychod jen z pohledu turisty. Zeptejte se na nazor cloveka, ktery tam alespon par let zil a proc vlastne odjel? Ano, da se tam zit, neni to (zatim) KLDR, ale jistotu v zitrek nema nikdo. Ironii je, ze tu jistotu nema ani Putin. Rusko je velmi slozite prpojeny ekosystem, kde vse souvisi se vsim a jsou vsichni na vsech zavisli. Bez ohledu na to, v jake se nachazite socialni vrstve. A do toho ekosystemu je Janukovyc zapleteny take.

Rad bych zduraznil, ze to neni problem v jednom jedinem cloveku. Je to problem politickeho ekosystemu. Pokud by ted hned nekdo vymazal existenci Putina, Janukovyce, premieru, atd., svet nebude krasnejsi. Vse zustane pri starem. Nahoru se probojuje jiny schopny clovek, ktery musi byt vazan na vsechny vladni slozky. Proto, kdyz rikam, Putin, neminim tim jednoho cloveka. Ano, ma neskutecnou moc, ale neni jediny, kdo o vsem rozhoduje.

A ted mala odbocka, to vite, ze se da zastavit veskery konflikt na Krymu i na Ukrajine behem jedineho telefonatu? Staci, aby premier a docasny prezident prijal nabidku pracovat pro Ruskou vladu. Fakticky, cely konflikt se da ukoncit na hodinu. Akorat ze vsichni vime, co by to pro Ukrajinu znamenalo. Bude dosazena jina loutka, nebot Janukovyc uz zadnou duveru ani podporu nema, a pojede se v dosavadnim smeru.

9) To, ze podplaceni funguje po celem svete neni zadne tajemstvi. Podplaci se i v Cesku, i v Nemecku, i v Americe. Vsude na Zemi. Zatim uplatky neberou na Mesici a Marsu, ale na to taky prijde, tak si vcas rezervujte listky do prvni rady.

To na vychod od polskych, slovenskych a madarskych hranic je z podplaceni folklor. Vite jak treba funguje na vychode odevzdavani danovych priznani? Obycejny lid tam chodi s taskama a obalkama. Obalky jsou jasne, ale tasky? Ano, jako za starych kralu, lide nosi dary v podobe ruznych dobrot, flasek, atd. To je folklor a bez toho to nefunguje. Samozrejme, ze si to vsechno urednici nenechavaji, probublava to vejs, sve si vemou uredni zastupitele atd. Kdo vydelava vic a chce vetsi slevu na danich jezdi rovnou s tucnejsima obalkama nebo nabizeji protisluzby. Ve statech byvaleho SSSR je vlastne takova dvojita dan. Cim mene chcete odevzdat na danich statu, tim vic mate odevzdat urednikum osobne. Takze v obdobi podavani danovych priznani jsou takove hody pro uredniky.

Nedavno me pobavilo, jak tady v Cesku na cizinecke policii a Ministerstvu vnitra jsem videl vyvesene cedulky, ze veskere dary, bonbony, kvetiny a pod. se budou povazovat za uplatek, a bude to setreno podle trestniho radu. Lidi z vychodu to nechapou, protoze neumeji chodit na urady jinak, nez s dary.

Popsane samozrejme plati pro jakekoliv urady. Chcete si postavit domecek uprostred chraneneho lesu? Neni problem, staci obalka. Chcete parkovat lod na prominentnim miste? Neni problem, staci zaplatit. Chcete tunu zbrani? Neni problem, po sovetech zbylo dost. Horsi je to, ze se prodavaji i lidi. Obchody s bilym masem tam jsou a jeste dlouho budou. Muzete si klidne koupit krasnou mladou holku, klidne na cely zivot nebo dokud neomrzi. To uz jsme samozrejme ve vyssich vrstvach, bezny obcan pracujici na fabrice je rad, ze si za 5 let vydela na starsi auto ci vubec vydela na zivobyti.

A ted se dostavame na spicku vladnich struktur. Andelska kridla jim jeste dlouho nenarostou. Drtiva vetsina vladnich mist se kupuje. Neverite? Verte. Ono se to nakonec deje i v Cesku, takze to nemusi byt tolik k neuvereni. Kreslo uredniku je v celem svete financni investici. Clovek do toho nasype penize a potom ceka, az mu to bude vynaset. Jak? Spravne hadate, zakony jsou pro ovecky! Zneni jakehokoliv zakona se da snadno prehlednout behem prijimani libovolneho reseni. Plati i opak, pokud nekdo ma zajem o vladni misto, tak ho muze mit. Tentokrat se Putinovi hodilo, aby ve vladne na Krymu byl jeho clovek, tak tam je. Co z toho, ze ho nikdo z parlamentu nevolil a cestu prolozila armada? Co z toho, ze si dela co chce a je mu u prdele jak zni zakony statu, na uzemi ktereho "pracuje"? Koho zajima, ze referendum je jen formalita? I kdyby 100% obyvatel Krymu hlasovalo proti Rusku, tak se jednoduse umaze nula, zbyde 10%, aby se nereklo, a dopise 90% na stranu druhou. Otazka par minut. Kdo se odvazi brblat na uzemi plnem ruskych vojaku? Jen sebevrah. Smutne ale je, ze v teto informacni valce to nebude potreba. Na Krymu uz davno vypestovali proruske zombaky.

10) Uz to bude, jsme u finale! Finish je na dohled! Trvalo to dlouho, ale ne vsechno muze byt hned, ze? Prosli jsme 10 nastroju, ktere hraje na ruku Rusum:

1) volny presun po rospadu SSSR, postupne zalidneni rusy
2) pritomnost ruske statni televize
3) cenzura a propaganda vsemi prostredky
4) nepravdive informace, prekrucovani fakt
5) ukrajinstina
6) velmi prosty lid
7) (ucelne) zanedbavani Krymu
8) prezident - loutka
9) podplaceni az diktatura
10) hned to dopovim 

Vite jakej krok podstoupilo Rusko vuci lidem, kteri na Majdanu pod vedenim Janukovyce zabili nejvice lidi? Okamzite jim rozdali ruske obcanky a prevedli je na ruskou stranu, aby bojovali za ne.

Vite proc v prvni rade behem invaze obsazuji vladni budovy? Konvertuji lidi na svoje lidi. Kdo nesouhlasi ma smulu, je vystaven za dvere. Kdo se bude bourit prilis, toho uz nikdo nikdy nenajde. Stejne tak obsazuji klicove vojenske utvary. Jiz rada vojaku nevydrzela natlak a presla na ruskou stranu. Verim, ze jen mala cast z vlastni vule. Vetsina proste nechce prijit o rodinne prislusniky. Vyssi posty dostali obalky a ultimata. Chytrej veme obalku a blbej...

Vite proc dneska novinari na Krymu dostavaji nakladacky? Protoze nikdo nestoji o zbytecna fakta. Ze se pravdu nedozvedi lidi z Krymu, protoze jediny zdroj informaci je pod kontrolou Putina je jasnacka, ale ve svete by toho taky meli vedet co nejmene. U novinaru na Krymu se zabavuje technika a natocene materialy, nektere novinare dokonce drzi v zajeti.

Vite co Putin rozpoutal na Krymu? Chaos ve kterem se nikdo nevyzna. Veznice jsou prevedene pod spravu Ruska. Na referendum uz se kasle, Krym uz je prohlasen za cast Ruska. Ze to neuznavaji okolni staty, coz by se melo podle mezinarodniho prava, nikoho nezajima. Ted jde o hodiny, protoze Americke namornictvo (konecne) vyslalo sve vojaky do vod Cerneho more a Putin uz nemuze cekat dele. Jde se "pres mrtvoly". Kdyby se nedej boze nekomu nekdy stalo, ze by musel bojovat s ruskou armadou, v prvi rade cekejte nejhnusnejsi podpasovky. Na diplomacii zapomente. Nanejvys je muzete drzet v sachu, pokud si to muzete dovolit.

A ted otazka za vsechny penize, vite kdo za vsechno muze? Ted to zazni dost pokrytecky, ale nekdo to rict musi. Muze za to sama Ukrajina...

Ukrajina muze pozadat o pomoc okolni staty ci silnejsi svetove hrace, ale v prvni rade vnitrni problemy musi resit sama! Necekat na pomoc zapadu, ale konat pohotove a samostatne. Putinovi se povedlo dockat a prispet k uplne destabilizaci vlady. Zatimco Kiev opet resi prevazne svoje problemy, Krym se opet zanedbal. Ukrajinci to opet zaspali! Zaspal to vlastne celej diplomatickej svet. Zatimco vsichni doufali v diplomaticke cesty reseni problemu, Rusko nastupovalo. Jeden ruskej predstavitel tvrdil, ze budou jednani a mezi tim uz armada byla na Krymu. Je zvlastni, proc jeste ve chvili, kdy rusove teprve provadeli mobilizaci a cviceni, se neposilili klicove hranicni prechody? Mohli poustet jen obycejne civilisty, pripadne vubec nikoho do skonceni konfliktu. Proc vubec nekdo dopustil, ze se po Krymu zacalo pohybovat tolik vojaku mimo zakladny na Sevastopolu? Proc neposilili ochranu vladnich budov? Proc nezacali masivni uklidnujici kampan pro obyvatele vychodnich casti Ukrajiny a Krymu, aby lidi ujistili, ze "fasisti" ze zapadu na ne nejdou, ba vic, uz davno nejsou...

Odpovim proc. Ukrajinsky narod nikdy nebyl tolik agresivni a valecne naladeny. Putin nejdrive pocital s tim, ze vse pujde podobne, jak v Gruzii, ale nevyslo to. Ukrajinci zachovali chladnou hlavu. Svym pratelskym postojem ukrajinci nedokazali rozpoznat hrozbu vcas. Porad se domnivali, ze vse vyresi diplomaticky. A take proto, ze jeste maji co dohanet ve vyvoji. Myslim, ze dokonce potrebuji pomoc, akorat ne tu "pomoc" z vychodu. Vychod potrebuje pomoc sam o sobe.

A vite proc si myslim, ze by mela EU o Ukrajinu stat? Protoze je to zeme s obrovskym potencialem. Je v ni plno svedomitych a pracovitych lidi, ktere dnes nepohrdaji praci ani v roli uklizecek tady v Cechach a jinde v Evrope. Jsou vsak zrucni a schopni i v serioznich oborech. Ukrajinsky narod bude potreba vychovat a odnaucit od sovjetskeho mysleni, ale na oplatku Evropa ziska lidske zdroje, ktere nezklamou a ktere jsou potreba. Je pravdou, ze levna pracovni sila bude mit vliv na ekonomiku, ale ne takovy, jak si myslite. Copak dnes zaznamenavate velky prisun Bulharu ci Rumunu? Je tu vic vietnamcu, protoze jsou pracoviti, ale take proto, ze delaji praci, kterou cesi delat nechteji. Takova Cina s nejlevnejsi pracovni silou na svete ma spis priznivy dopad, protoze nebyt Ciny, tak si dnes nedovolite ani polovinu veci, ktere mate doma, v garazi, dokonce ani po kapsach. Protoze by vyroba stala mnohem draz. S jistotou Vam reknu, ze ukrajinci nebudou darebaci, ktere s natazenou rukou porad budou jen zebrat. Ukrajina je schopna byti sobestacnou a jeste i rozdavat. Musite je ale naucit, vychovat a neumoznit cucat jak pijavice z eropskych fondu, coz dela v EU kdekdo Cesko nevyjimaje. Ukrajina, jako zeme, ma potencial bez nadsazky srovnatelny s Nemeckem. Zkuste se zamyslet, nad touto zemi bez pritomnosti lidskeho faktoru, v cem je vlastne rozdil? Zadny. A lidi lze dovychovat, jen to chvili potrva. Nic neni hned.

Malem bych zapomnel, dneska kolega komentoval udalosti s tim, ze ani Spojene staty nejsou svati a taky provadeji vojenske akce, kde nemaji. Tohle rozeberu priste, ale zkuste na to kouknout z vetsi vysky. Spojene Staty nejsou idealni, ale jsou udrzovane na rozumne urovni. Ano, jsou tam i chude ctvrti, opustena mesta, ale v prumeru si vedou dokonce lepe, nez EU. Vydelavaji, narod se vyviji, plodi genialni veci v ruznych vednich oborech… EU ma slabsi hrace typu Spanelska ci Recka, ale i silne hrace typu Svycarska, Nizozemska, Nemecka, Norksa ci Rakouska, ktere si vedou velmi dobre. A pak mame Rusko, kde existuje Moskva, Petrohrad a vse kolem. Prvni dve mesta jsou na urovni Krakowa ci Budapesti. Akorat Petrohrad se slavi zachovanou historii. Ale cele ostatni Rusko je des a bida… Rad mluvim vecne, proto na konci odstavce prikladam ukazku, jak vypadaji v Rusku tolik dulezita zdravotnicka zarizeni, jako porodnice, od kterych by clovek ocekaval vysokou uroven. Az to prohlednete, zkuste si odpovedet, ma Rusko eticke pravo rozhodovat o poradku v jinych zemich, kdyz vlada totalne sere na vlastni narod a evidentne bude srat i na Krym? http://uglich-jj.livejournal.com/63105.html

PS: Rusko uz ted valka o Krym stala mnohonasobe vic, nez kolik stala jejich nejdrazsi olympiada v historii. Opravdu si myslite, ze je to takovej patriot a nacionalista, ze to vse rozpoutal jen a pouze kvuli nekolika malo svym obcanum? Obcanum, ktere v domacim Rusku nevazi a shora na ne vite co... Je to opet investice. Neco mi napovida, ze zakladna v Sevastopolu je dulezita, ale evidentne ne jedina vec, kterou potrebuje. Ze z okoli Krymu chce vytezit zasoby plynu, ktere Ukrajina vytezit neumi, je take jasne. Ale neni toho moc, takze v tom musi byt vic veci. Plany jsou urcite velkolepe, otazkou je, jak moc na poslednim miste je v jeho planech obycejny obcan a jestli na tom seznamu vubec je.

A na zaver autorske prohlaseni. Tento clanek muzete sdilet kdekoliv bez omezeni. Pokud se nekdo pusti do opravy gramatiky, budu strasne rad. Ceskou klavesnici nemam, proto pisi bez diakritiky. Pokud se najde nekdo, kdo by to chtel prekladat do jinych jazyku, jsem pro vsemi deseti, a to predevsim do anglictiny. Rad bych ale udelal osobni revizi jinych jazyku, aby behem prekladu nezvnikala rada dvojismyslu ci nespravnych formulaci. Pokud to nekdo bude chtit otisknout, tak bud cele, nebo opet po me revizi.

A pokud jsem nekoho zbytecne okradl o pulhodinu casu, velice se omlouvam.

2 komentáře:

  1. Moc zajímavý a poučný text, díky za něj. Jen bych upozornil, že Švýcarsko ani Norsko nejsou součástí EU

    OdpovědětVymazat
  2. Politika v těchto zemích socialistických byla dobou nějakého temna.Už jen to že mnoho lidí uctívá Lenina,Beriu,Stalina a jiné vrahy a stále si myslí že to jsou bohové.

    OdpovědětVymazat